AKTUELNE PONUDE
*** LAST MINUTE PONUDE  ***  IZLETI *** METROPOLE *** AVIO KARTE *** KARTE ZA FLIX BUS *** PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE *** POMOĆ NA PUTU VOZZi
   |   

Mesta koja treba obići - BUDIMPEŠTA

BUDIMPEŠTA je glavni grad Mađarske. Biser Dunava. Grad nastao 1873.godine spajanjem dva manja grada, ravničarskog Pešte i Budima smeštenog na uzbrdici.

Moćni Dunav svojim tokom naprosto nežno spaja, a ne razdvaja ova dva dela grada. Slavna prošlost ovog grada vidljiva je svuda po gradu. Na budimskoj strani grada smestio se i kompleks Buda Dvora, unutar kojeg se nalazi i Kraljevska palata, s kojeg se pruža prelep pogled na grad. Takodje, tu su i Matijaš crkva-krunsko mesto, kao i Ribarski bastion-prelepi objekt sa sedam belih tornjeva koji simboliziraju sedam madjarskih plemana osnivača nacije i države. Put preko Dunava vodi preko jednog od simbola grada, najstarijeg mosta u gradu, prelepog Lančanog mosta.

Šta posetiti, obići
Parlament - jedan od simbola Budimpešte, drugi po veličini u Evropi, odmah iza onog u Bukureštu. Ovo impozantno zdanje na obali Dunava čini zgrada sa 700 prozora i 691 sobom, u koju je ugrađeno čak 40 kilograma zlata. Građevinu u neogotskom stilu, sa neorenesansnom kupolom uzdignutom na neverovatnih 96 metara, projektovao je Imre Steindl simbolišući tako za Mađare važnu 1896. godinu-hiljadu godina postojanja države. O veličini parlamenta, možda čudno, ali najbolje govore skele za čišćenje fasade-nikada se ne demontiraju, već samo premeštaju sa jedne na drugu stranu i - za godinu dana obiđu krug.

Sečenijev lančani most- koji “čuvaju" velike figure lavova je prvi stalni most kojim je Budim povezan s Peštom. Ideju o izgradnji mosta je u 19.veku u delo sproveo i finansirao mađarski reformator, grof István Széchenyi. Most je projektovao Englez William Tierney Clark, i kada je svečano otvoren 1849, bio je jedan od najvećih visećih mostova tog doba.

Trg heroja- je jedan od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti. Nalazi se na kraju Andraševe ulice koja je pod zaštitom UNESCO-a a, predstavlja ujedno i ulaz u Gradski park. Spomenici na trgu pružaju pregled o najvećim herojima u dugoj istoriji Mađarske( sa bitnim izuzetkom vezanim za nepopularnu Habsburšku monarhiju, čiji spomenici su udaljeni i premešteni.). Na centralnom delu trga nalazi se Milenijumski spomenik- 36-metarski stub na čijem se vrhu nalazi krilati kip arhanđela Gavrila, izgrađen povodom obeležavanja 1000 godina dolaska mađarskih osvajačkih plemena u područje karpatskog basena i panonske nizije.

Budimski dvorac (Budai Vár), tj. Kraljevska palata kao i ceo kvart Várhegy, dok kojih je najlakše doći žičarom (Budavári Sikló) pod zaštitom su UNESCO-a. Originalni dvorac iz XIV veka uništen je u Drugom svetskom ratu, a na njegovom mestu se nalazi renovirana Kraljevska palata. Ogromna zgrada na južnom kraju tvrđavskog brda danas turistima nudi posetu nekoj od velelepnih odaja ili odlazak u Istorijski muzej Budimpešte, Nacionalnu galeriju i biblioteku.

U blizini Budimskog dvorca nalazi se još i Matejina crkva, značajna kao mesto krunisanja carice Sisi za ugarsku kraljicu, kao i Ribarska tvrđava, predivan kompleks sa sedam belih tornjeva koji simbolizuju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. Kule i zidovi i ako izgledaju kao srednjevekovni, podignuti su tek 1902. godine kao dopuna crkvi, uz vidikovac sa koga se pruža najlepši pogled na Dunav i Peštu.

Sent Andreja
Na samo dvadeset kilometara od Budimpešte nalazi se Sent Andreja, nezaobilazno mesto za sve turiste iz Srbije. U ovaj pitomi gradić na obali Dunava, u 17. veku pod vođstvom patrijarha Arsenija III Čarnojevića, naselilo se oko osam hiljada uglednih srpskih porodica, iza kojih je danas ostalo čak sedam crkava. U Sent Andreji se mogu još videti i trg Vuka Karadžića, gde je i danas kuća u kojoj je boravio, kao i kuća pisca Jakova Ignjatovića, Krst Cara Lazara, Muzej Srpske pravoslavne crkve i Srpska kafana. Posebnu draž ima poseta Muzeju marcipana, smeštenom u samom centru, gde se mogu videti najveće i najneverovatnije figure napravljene od ove poslastice.

PRIJATELJI SAJTA