AKTUELNE PONUDE
*** LAST MINUTE PONUDE  ***  IZLETI *** METROPOLE *** AVIO KARTE *** KARTE ZA FLIX BUS *** PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE *** POMOĆ NA PUTU VOZZi
   |   

Mesta koja treba obići - Prag

PRAG je glavni i najveći grad Češke. Njegova panorama oduzima dah, a neizbežni mostovi su jedna od omiljenih stavki koje bi trebalo obići.

Smešten je na desnoj obali reke Vltave, tačno na pola puta od Beča do Berlina. Stari grad predstavlja najstariji ali ujedno i najživopisniji deo grada nastao u 13. Veku. Sam Prag leži na sedam brda između kojih postoji mnoštvo religijskih građevina, zamkova, palata, muzeja, parkova i interesantnih ulica.

Ahitektura Praga je sama po sebi impresivna, a ono što se proporučuje svim turistima je prelazak preko Karlovog mosta zbog fenomenalnog pogleda na reku. On je najstariji Praški most, sagrađen 1357. godine. Prepoznatljiv je jer svaki njegov deo je deo istorije ovog grada bilo da su to fontane, vrtovi ili mitovi iz drevnih mitologija.

Nikako se ne sme izostaviti Astronomski sat u okviru Gradske većnice, Trg republike i Kulu starog grada. U okviru starog grada nalazi se i popularni Jevrejski grad koji je nastao kao vrsta trgovinske zone i naselja. Dugo vremena se izdvajao od ostalih delova grada jer su se u njemu nalazili progonjeni Jevreji iz rata.Takođe za ljubitelje klasične muzike tu je i kuća “Kamenog zvona“, građevina koja je pretrpela radikalne promene. U njoj se odžavaju koncerti Češke filharmonije i brojni muzički festivali i manifestacije.

Palata Sternberski predstavlja jednu od najlepših arhitektonskih čuda. Brojne katedrale nacionalni muzeji, crkve, tornjevi, kule, lavirinti manastiri, trgovi i teatri čine ovaj grad nezaobilaznim na putovanjima.

Čuveno češko pivo
Češka je zemlja piva i ima zaista veliku ponudu ovog zlatnog napitka, kao i pivnica i pabova. Česi su narod koji popije najviše litara piva godišnje po osobi, što iznosi oko 156 litara piva godišnje, po osobi (ako niste znali, pivo je treće najrasprostranjenije piće na zemlji, odmah iza vode i čaja)! Najpoznatija češka piva su Staropramen, Pilsner Urguell, Budvar, Kozel, Gambrinus, Krušovice i mnoga druga. Prvi moderni zapisi o postojanju piva dolaze upravo iz Češke Republike, a radi se o pivari Žatec i 1004. godini, dok prvo svetlo pivo na svetu napravljeno je u pivari Plzen 1842. godine. Prošetajte se uskim ulicama starog dela Praga i uz čuveno češko pivo probajte veoma ukusne kolenice, knedle sa gulašom ili neke od mnogobrojnih vrsta kobasica.

Ovo je magični grad, zlatni grad, grad stotinu tornjeva... Grad najveće istorijske vrednosti sa dugom tradicijom... U svojim delima Prag su opisali mnogi umetnici iz različitih epoha kao što su Bedžih Smetana, Antonjin Dvoržak i Franc Kafka, a njegovim ulicama su se šetali i Mocart, Ajnštajn i Nikola Tesla. Vreme je da se njegovim ulicama prošetate i Vi!

PRIJATELJI SAJTA