You are here:

SLOVENIJA

El. pošta Štampa PDF

Mešavina primorske i Alpske klime daje Sloveniji poseban osećaj koji vas obuzme kada dođete u ovu malu zemlju na rubu Alpa. Skijališta u Sloveniji su podeljena na dve celine, na Kamniško Savinjski Alpi(najviši vrh Grintovec 2558 m / nv) i Juliskim Alpima(Triglav 2864 m/nv).

Tromeđa Italije, Slovenije i Austrije obiluje jezerima i prirodnim lepotama koje samo Alpi mogu ponuditi. Skijališta se nalaze u proseku na visinama od 1000 do 1900m/nv što u sezoni garantuje dovoljno snežnih padavinaNalazi se na severozapadu Slovenije, na samoj tromeđi, pod vrhovima Alpa i Karavanki. Kapacitet 23 žičare, uz automatsku (čip) kontrolu ski passa, je 19.000 skijaša na sat, više od 14 km uređenih skijaških staza, preko 40 km staza za skijaško trčanje, kao i otvoreno klizalište na jezeru Jasna. Organizovano je turno skijanje kao i penjanje uz zaleđene slapove (Ice climbing). U neposrednoj blizini je Planica sa svojim poznatim skakaonicama.

Bled
Jedinstvena lepota jezera i njegove okoline, savršen geografski položaj na južnoj strani Alpa u blizini austrijske i italijanske granice čine Bled idealnim mestom za turizam. Neodoljivim ga čine stari zamak, jezero sa termalnom vodom i ostrvce s crkvom Svetog Uspenja u središtu. Bledski grad, ćutljivi svedok njegove nekadašnje slave, ponosito stoji na steni iznad jezera, a odatle turisti imaju nezaboravan pogled na Bled i njegovu okolinu. Šumovite padine planine Jelovice i Pokljuke predstavljaju savršeno okruženje ovog mesta. Za vreme vedrih dana, mogu se videti i snegom pokriveni vrhovi Julijskih Alpa. Okolina Bleda poznata je po jedinstvenim prirodnim lepotama medju kojima je najlepša dolina rečice Vintgar. Bled je idealno mesto za porodični odmor i rekreaciju. 2004. godine Bled je obeleži 1000 godina postojanja.

Skijalište Zatrnik udaljeno je 8 km od Bleda, putem preko Gorja u smeru Pokljuke. Raspolaže sa ukupno 19 km staza za skijanje. Mrežu čine dvosedežnica, četiri ski lifa i jedan bebi ski lift, kapaciteta 4.150 skijaša na sat. Skijalište obuhvata površinu od 60 km na visinama od 881 m do 1.264 m. Uredjene su i staze za skijaško trčanje.

Skijalište Straz, udaljeno 50 m od Grand hotela Toplice na Bledu, je malo, dobro opremljeno skijalište. Ima tri staze: crnu FIS stazu nagiba 40% , dužine 400 m, visinska razlika 131 m; plavu stazu nagiba 19%, dužine 850 m; bebi ski stazu dužine 150 m. Skijlalište opslužuje žičara sedežnica dužine 345 m.

Moravske Toplice su prvenstveno poznate po izvoru termalne vode oko kojeg se razvio zdravstveni centar Terme 3000. Nalaze na samom severoistoku Slovenije. Iz dubine od gotovo 2000 metara uspinje se prirodna i jedinstvena crna termomineralna voda pogodna za lečenje različitih reumatskih i kožnih obolenja. Prirodni uslovi Moravskih toplica idealni su za programe opuštanja i vraćanja životne snage. „Crna" termalna voda osim terapeutskog efekta, oživljava i osvežava telo, poboljšava i ubrzava prokrvljenost i smanjuje nervnu napetost. Uživajte u najsavremenije uređenim hotelima, kao i u nizu očuvanih elemenata stare prekomurske arhitekture.

Terme Olimia, ranije poznate pod imenom »atomske toplice« nalaze se u neposrednoj blizini sela Olimje, koje se u istorijskim izvorima prvi put pominje još 1208. godine. Izuzetno kulturno bogatstvo, netaknuta priroda, raznolika turistička ponuda i ljubazni stanovnici privlače svake godine sve više posetilaca. Čokolada i vina ili čaša domaćeg piva, koje se nude gostu uz brojne lokalne kulinarske specijalitete samo su još jedan od razloga da posetite ovaj biser Slovenije.Smeštajnu ponudu termi Olimia čine hoteli: Wellness hotel Sotelia****, Hotel Brza****, Aparthotel Rosa ****, Selo Lipa***, Kamp Natura.

 

******************************************
Continental Travel
Karađorđeva 13, lokal 4
26000 Pančevo
tel/fax: 013 334 500
mob: 063 341 490
email: [email protected]

PRIJATELJI