You are here:

TUNIS

El. pošta Štampa PDF

Tunis je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, ali i u Srbiji - godišnje ga poseti preko 7 miliona turista, od toga 25.000 ljudi iz Srbije. Tunis je u potpunosti usmeren ka turizmu, a i lokalne zakone i običaje donekle je uspeo da prilagodi potrebama zapadnih turista. Danas u Tunisu ima 800 hotela, sedam međunarodnih aerodroma i osam luka koji ga povezuju sa svetom. Glavni grad, Tunis, je na 2 sata leta od Beograda, Pariza i Londona i na 45 minuta leta od Rima. Dnevni letovi povezuju Tunis sa gotovo svim destinacijama Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Tunis se proteže na 1.300 km obale, a mnoga letovališta su svetski poznata: Sus, Đerba, Hamamet, Port el Kantaoui i prestonica Tunis. Sus (Sousse)

Nekadašnje piratsko uporište i omiljeno letovalište brojnih turista, Sus je glavna luka Tunisa i jedan je od najstarijih gradova zemlje sa autentičnom medinom koja je pod zaštitom UNESCO. Plaže su prijatne, a more tirkizno plavo, i čisto. Duga peščana plaža koja se od Susa pruža ka marini Port El Kantaoui i dalje na sever sve do Hamameta i Nabela, je i glavna turistička zona ovog, nekada piratskog uporišta na 'Berberskoj obali' Afrike.

Hamamet
Prva i glavna turistička destinacija u Tunisu, Hamamet (Hammamet) praktično je nastao 1920ih kada je rumunski milioner George Sebastian sagradio kuću u tada malom ribarskom selu. Američki arhitekta Frank Lloyd Wright tu vilu je opisao kao najlepšu kuću na svetu, i ona je za kratko vreme postala utočište za pisce i umetnike. Centar grada čini živopisna medina, a severno i južno od centra su hoteli srednje kategorije, za turiste koji dolaze u okviru jeftinih paket aranžmana. Luksuzniji hoteli danas su smešteni desetak kilometara južnije, u okviru kompleksa Yasmine Hammamet.

Djerba
Djerba je ostrvo na jugu Tunisa, sa prijatnom klimom tokom cele godine i fantastičnim peščanim plažama. S obzirom da su svi hoteli smešteni u Turističkoj zoni (Zone Touristique) koja se nalazi na severu ostrva, gradići su uspeli da zadrže tradicionalni karakter. Daleko od haotičnih gradova, prava Djerba je u unutrašnjosti ostrva gde maslinjaci pokrivaju golu zemlju i gde se može videti tradicionalna arhitektura. Ostrvo Djerba je danas međunarodna destinacija prvog ranga, i celo je prilagođeno turizmu. Paleta aktivnosti koje se nude turistima je krajnje raznolika, od tenisa, skijanja na vodi, jahanja, do podvodnog ronjenja, i različitih fešti. Na Djerbi se nalazi i jedna od najstarijih sinagoga na svetu, Griba, podignuta u 7. veku, gde se svake godine u maju mesecu okupi veliki broj Jevreja iz celog sveta.

Port El Kantaoui
U Tunisu postoje i čitava naselja sagrađena samo za potrebe turizma. Jedno od njih je i Port El Kantaoui, turistički kompleks podignut 1979, sa nekoliko terena za golf, i marinom u andaluzijskom stilu u koju može da stane 300 jahti. Ceo gradić je sagrađen po uzoru na tradicionalne tuniske kvartove, sa lukovima i uskim uličicama.

 

******************************************
Continental Travel
Karađorđeva 13, lokal 4
26000 Pančevo
tel/fax: 013 334 500
mob: 063 341 490
email: [email protected]

PRIJATELJI