You are here:

TURSKA

El. pošta Štampa PDF

TURSKA, zvanično Turska Republika je država u jugozapadnoj Aziji. Ovo je transkontinentalna zemlja i veći deo njene teritorije leži u Aziji, a samo jedan manji deo u jugoistočnoj Evropi (jugoistočni deo Balkanskog poluostrva). Do 1922. godine današnja Turska je bila sedište Osmanskog carstva. Glavni grad Turske je Ankara, a najveći je Istanbul. Turska se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je čini zanimljivim turističkim odredištem. Turska se graniči na zapadu sa Grčkom i Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom.

Turska letovališta rasuta su duž obala Egejskog i Sredozemnog mora, a odlikuju ih prelepe peščane plaže, gradovi sa očuvanom tradicionalnom arhitekturom i modernim hotelskim kompleksima najprestižnijih svetskih lanaca. Sve to u netaknutom prirodnom okruženju, nadomak veličanstvenih antičkih lokaliteta. Mnoge od turskih plaža nalaze se u zaštićenim parkovima prirode duž obale, a u untrašnjosti se mogu videti mnoga čuda prirode kao što su Kapadokija sa svojim stenovitim formacijama i pećinama ili Pamukale sa mnoštvom prirodnih bazena formiranih od naslaga soli, stvarajući nestvaran prizor „pamučnih stena“ bele boje.

Antalijska regija pretstavlja centralni deo regije koja se prostire od Kemere preko Side i Beleka do Alanje, sa usputnim mnogobrojnim manjim mestima. Glavni grad je Antalija, i u tom gradu se nalazi aerodrom. Region je poznat po mnogobrojnim hotelima visoke klase i usluga i zbog toga je posebno popularna destinacija mnogih evropskih drzava. U ovoj regiji nalaze se letovališta: Kemer, Antalija, Belek, Side, Alanja.

Egejska regija se proteže uz zapadnu obalu od Čanakala do Bodruma. Turske egejske obale su među najlepšim pejzažima sveta. Predivna obala, obgrljena bistrim vodama Egejskog mora, ima pregršt velikih i čistih plaža koje su okružene maslinjacima, kamenjarima i borovim šumama. Celom dužinom obale može se pronaći smeštaj koji će odogovarati svakom ukusu i ceni. U ovoj regiji nalaze se letovališta: Sarimsakli, Kušadasi, Didim, Bodrum, Marmaris, Fetije.

 

******************************************
Continental Travel
Karađorđeva 13, lokal 4
26000 Pančevo
tel/fax: 013 334 500
mob: 063 341 490
email: [email protected]

PRIJATELJI